Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/2410
Title: Strategii investiționale de modernizare a sectorului vitivinicol. Specialitatea 521.03 - Economie și management în domeniul de activitate
Authors: Iatisin, Tatiana
Keywords: strategii investitionale
investitii
modernizare
dezvoltare durabila
inovatii
tehnologii moderne
digitalizare
sectorul vitivinicol
proiect investitional model
investment strategies
investment
modernization
sustainable development
modern technologies
digitization
wine sector
model investment project
инвестиционные стратегии
инвестиции
модернизация
устоустоичивое развитие
современные технологии
цифровизация
винодельческии сектор
модельныи инвестиционныи проект
Issue Date: 2024
Citation: IAȚIȘIN, Tatiana. Strategii investiționale de modernizare a sectorului vitivinicol. Specialitatea 521.03 - Economie și management în domeniul de activitate: Rezumatul tezei de doctor în științe economice. Conducător științific: TIMUȘ Angela. Academia de Studii Economice a Moldovei, Institutul Național de Cercetări Economice. Chișinău, 2024. 37 p.
Abstract: Vitivinicultura este un pilon strategic pentru economia națională a Republicii Moldova. Aceasta contribuie la formarea principalilor indicatori ai economiei naționale, dar și la dezvoltarea regiunilor prin atragerea investițiilor și menținerea locurilor de muncă. Sectorul are legături conexe și colaterale solide cu alte sectoare ale economiei, prin intermediul lanțului valoric, iar tradițiile și recunoașterea la scară regională și internațională a vinurilor și strugurilor sunt argumente incontestabile, care remarcă importanța majoră a acestui sector. La fel, valoarea adăugată a produselor vitivinicole este unul din reperele, care atrage investitorii în acest sector important. Vitivinicultura reprezintă o sursă stabilă de venituri pentru populația din zonele rurale, fiind un motiv pentru retenția acestora în mediul rural, oferind o stimulare pentru formarea lor profesională, orientată spre inițierea și dezvoltarea afacerii în domeniul vitiviniculturii sau a altor ramuri conexe acestuia. Acest sector contribuie la profilul socio-economic al țării, fiind atractiv din mai multe perspective, inclusiv din perspectiva dezvoltării afacerilor prin investiții. Pentru atragerea investițiilor, dezvoltarea sectorului vitivinicol și a turismului vitivinicol, Guvernul a aprobat în anul 2004 Programul Național “Drumul Vinului în Moldova”, care a devenit primul itinerar turistic al Republicii Moldova, recunoscut la nivel european prin înregistrarea acestuia în „ITER VITIS – Les Chemins de la vigne”. Afilierea Drumului Vinului la rețeaua europeană de rute culturale este un alt succes al sectorului vitivinicol și turismului din Republica Moldova.
Description: Conducător științific: TIMUȘ Angela, doctor în științe economice, conferențiar cercetător. Secretar științific al Consiliului Științific Specializat NOVAC Alexandra, doctor, conferențiar cercetător. Text: lb. rom. Adnotare: lb.rom., engl., rusă. Referinţe bibliografice: pp. 28-29 (29 titl.). CZU: 31.16:658.14:634.8.
URI: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/2410
Appears in Collections:Rezumate teze de doctorat. Doctor habilitat

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rezumat_STRATEGII_INVESTITIONALE_DE_MODERNIZARE.pdf801.47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.