Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/1967
Title: Perfecționarea managementului competitivității exporturilor moldovenești. Specialitatea 521.03 – Economie și management în domeniul de activitate: Teza de doctor în economie
Authors: Fala, Victoria
Keywords: competitivitate nationala
crestere economica
productivitatea muncii
investitii straine directe
politica economica
managementul competitivității exporturilor
cost unitar al muncii
Republica Moldova
export competitiveness management
unit labor cost
national competitiveness
economic growth
labor productivity
total factor productivity
foreign direct investments
economic policy
управление экспортнои конкурентоспособностью
удельная оплата труда
национальная конкурентоспособность
экономическии рост
производительность труда
общая факторная производительность
прямые иностранные инвестиции
экономическая политика
teza de doctor
Issue Date: 2023
Publisher: ASEM, INCE
Citation: FALA, Victoria. Perfecționarea managementului competitivității exporturilor moldovenești. Specialitatea 521.03 - Economie și management în domeniul de activitate: Teza de doctor în economie. Conducător științific: Alexandru STRATAN. Academia de Studii Economice a Moldovei, Institutul Național de Cercetări Economice. Chișinău, 2023. 215 p.
Abstract: Studiile empirice privind exporturile au evidențiat o corelație pozitivă dintre exporturi și creșterea economică. Creșterea productivității agregate permite majorarea exporturilor. Întreprinderile cu un nivel superior al productivității sunt mai susceptibile de a exporta, având nevoie de o piață de desfacere mai largă, de economii de scară, în special în condițiile economiilor mici. În același timp, exporturile încurajează creșterea productivității unei țări prin transferul de tehnologii și cunoștințe, prin posibilitatea de a spori gradul de sofisticare a cererii pentru produsele întreprinderilor exportatoare. Modul în care sunt formulate politicile ce reglementează comerțul exterior influențează atingerea obiectivelor ce țin de: asigurarea securității alimentare, reducerea foametei și promovarea unei agriculturi sustenabile; promovarea unei creșteri economice susținute, incluzive și sustenabile; îmbunătățirea calității vieții la toate vârstele, atât pentru femei, cât și pentru bărbați etc. (UNCTAD, 2016). Eliminarea barierelor tarifare și netarifare în calea exporturilor este esențială pentru diminuarea costurilor și facilitarea accesului întreprinderilor pe piețele externe. În sensul dat, Acordurile de comerț liber și de cooperare economică sunt un instrument util. Impactul acordurilor respective asupra dinamicii exporturilor va depinde de mai mulți factori, inclusiv de profunzimea acestora, de caracteristicile economice și culturale ale partenerilor și ale relațiilor istorice dintre aceștia, de gradul de implementare a acordurilor și de respectarea angajamentelor de către statele membre. Impactul Acordurilor asupra competitivității exporturilor, în special în cazul țărilor emergente, va depinde de reformele promovate în interiorul țării în vederea valorificării oportunităților deschise de aceste acorduri, dar și de previziunea și de asigurarea unei bune gestiuni a riscurilor asociate liberalizării.
Description: Conducător științific: STRATAN Alexandru, membru corespondent, doctor habilitat, profesor universitar. Text: lb. rom. Abstract: lb.rom., engl., rusă. Referinţe bibliografice : pp. 149-165 (237 titl.).
URI: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/1967
Appears in Collections:Rezumate teze de doctorat. Doctor habilitat

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Perfectionarea_managementului_competitivitatii_exporturilor_moldovenesti.pdf4.53 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.