Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/1679
Title: Proiect investițional de tip model pentru sectorul agrar – Producerea florilor de crizanteme
Authors: Bajura, Tudor
Turetchi, Viorel
Keywords: flori
crizanteme
producere
proiect investitional
sectorul agrar
model
Issue Date: 2022
Publisher: INCE
Citation: BAJURA, Tudor, TUREȚCHI, Viorel. Proiect investițional de tip model pentru sectorul agrar – Producerea florilor de crizanteme. Chişinău, 2022. 76 p. ISBN 978-9975-3583-0-9. ISBN 978-9975-3583-1-6 (PDF). DOI: https://doi.org/10.36004/nier.2022.978-9975-3583-1-6
Abstract: Actualmente, în Republica Moldova piața de desfacere a florilor, în special a crizantemelor, este într-o continue dezvoltare, fiind remarcată mai des în centrele raionale și orașele mari precum or. Chișinău și Bălți. Totodată ea este puternic influențată de caracterul sezonier și de importurile din exterior. Preponderent, cota florilor de crizanteme se află la un nivel ridicat în perioada lunilor decembrie – aprilie, iar pe parcursul anului fiind importate în mediu 1,7 milioane flori, 27 cedând dor importului de trandafiri care reprezintă în jur de 2,6 milioane unități. Principalele țări de unde sunt efectuate importurile către țara noastră sunt Olanda și Ecuador. Din punct de vedere a producției de crizanteme autohtone, industria abia face primii pași, producerea fiind concentrată în sectoarele casnice și pe suprafețe mici. Acestea au mai mult un caracter sezonier, cantitatea de bază fiind recoltată și comercializată toamna (perioada biologică de înflorire a crizantemelor în condițiile Republicii Moldova), cedând cu mult atât după valoare, cât și calitate florilor importate. Doar o parte neînsemnată de producători cultivă crizantemele în teren protejat, dar și aceștia finalizează procesul de producere în luna decembrie. Cu toate acestea, actualmente, condițiile meteorologice locale, posibilitățile tehnice și materiale ar permite cultivarea crizantemelor și producerea florilor pe întreaga perioadă a anului, fapt ce ar suplini deficitul de flori în perioada rece a anului. Dar pentru ca această activitate să devină profitabilă iar producția obținută să fie concurabilă cu cea de import este necesar ca producătorul autohton să implementeze tehnologiile noi de producere, să cultive soiurile de crizantemă care au o cerere ridicată pe piața moldovenească. În contextul dat, proiectul - model investițional are ca scop familiarizarea potențialilor producători cu principalele elemente de producere a acestei culturi, aspectele financiare, planificarea și gestionarea resurselor financiare, metodele de evaluare a proiectului respectiv, și, nu în ultimul rând, riscurile care pot apărea în procesul investițional.
Description: Recenzenți: Vinogradova Natalia, dr., conf. cercet., INCE, Zubco Efim, dr., lector univ., UTM. Bibliogr.: pp. 75-76 (16 tit.).
URI: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/1679
ISBN: 978-9975-3583-0-9
978-9975-3583-1-6 (PDF)
Appears in Collections:Proiecte de cercetare

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Proiect_investitional_Crizanteme.pdf1.09 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.