Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/2379
Title: Conturile Naționale de Transfer ale Republicii Moldova: metodologie, rezultate, aplicații
Authors: Prohnitchi, Valeriu
Keywords: Conturile Nationale de Transfer
Republica Moldova
Issue Date: 2023
Publisher: INCE, ASEM
Citation: PROHNIȚCHI, Valeriu. Conturile Naționale de Transfer ale Republicii Moldova: metodologie, rezultate, aplicații : Monografie. Chişinău, 2023. 150 p. ISBN 978-9975-167-35-2, ISBN 978-9975-167-36-9 (PDF). https://doi.org/10.36004/nier.2023.ccdvp1
Abstract: Conturile Naționale de Transfer încă este un concept tânăr și în continuă evoluție. Echipe de cercetători din mai multe țări elaborează și perfecționează continuu sistemele naționale de CNT. Există și un important proiect internațional de colaborare academică și cercetare aplicată în acest domeniu - și care câștigă o aderență tot mai largă. Cu contribuția nemijlocită a autorului, Republica Moldova a aderat la acest proiect în anul 2017. În Republica Moldova cercetările bazate pe CNT sunt la început de cale. Merită de subliniat faptul că, grație eforturilor BNS, Republica Moldova dispune în prezent de un set vast de date statistice calitative și relevante pentru sistemul CNT. După derularea RGPL, datele demografice au început să reflecte în mod coerent dinamica și schimbările structurale ale populației. SCN oferă un cadru macroeconomic care servește ca punct de sprijin solid în elaborarea CNT. Seturile de date microeconomice, reprezentate de CBGC și Ancheta Forței de Muncă (AFM), oferă o informație bogată pentru estimarea fluxurilor intergeneraționale. În ansamblul lor, aceste date reprezintă un cadru fiabil pentru compilarea practic a tuturor variabilelor din CNT. Principala omisiune a datelor, ca și în majoritatea țărilor unde au fost elaborate sistemele CNT, este neincluderea populației instituționalizate (cea care locuiește în afara gospodăriilor casnice – în cămine, locuri de detenție, aziluri etc.). O altă problemă comună pentru toate sistemele CNT este elaborarea acestora pe baza unor date transversale, deși conceptual CVE are un sens socioeconomic longitudinal. O particularitate a CNT pentru Republica Moldova constă în faptul că sistemul elaborat nu acoperă raioanele din stânga Nistrului. De asemenea, lipsesc date statistice fiabile privind profilul pe vârstă a veniturilor din profiturile corporațiilor.
Description: Referinţe bibliogr.: pp. 135-139 (60 titl.). Redactor științific: Olga GAGAUZ. Recenzenți: Angela TIMUȘ, Zinovia TOACĂ, Olga HINEV.
URI: https://doi.org/10.36004/nier.2023.ccdvp1
ISBN: 978-9975-167-36-9 (PDF)
978-9975-167-35-2
Appears in Collections:Monografii

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Conturile_Nationale_de_Transfer_ale_Republicii_Moldova.pdf7.19 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.