Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/1572
Title: Hierarchy of responsibilities regarding the food security of the country in the conditions of the increased impact of the different risk phenomena
Other Titles: Ierarhizarea responsabilitaților privind asigurarea securității alimentare a țarii in condițiile impactului sporit al diferitelor fenomene de risc
Authors: Bajura, Tudor
Gandacova, Svetlana
Keywords: risk
food security
agriculture
food products
drought
COVID-19
pandemic
risc
securitate alimentara
agricultura
produse alimentare
seceta
pandemie
COVID-19
Issue Date: 2022
Publisher: INCE
Citation: BAJURA, Tudor, GANDACOVA, Svetlana. Hierarchy of responsibilities regarding the food security of the country in the conditions of the increased impact of the different risk phenomena = Ierarhizarea responsabilitaților privind asigurarea securității alimentare a țarii in condițiile impactului sporit al diferitelor fenomene de risc. In: Creşterea economică în condiţiile globalizării = Economic growth in the conditions of globalization: conferința internaţională ştiinţifico-practică, ediția a XV-a, 15-16 octombrie 2021, Chișinău. Chișinău: INCE, 2022, vol. I, pp. 351-359. ISBN 978-99753529-8-7 (PDF).
Abstract: Any economic activity, being based on essential costs of labor, materials, energy sources, etc., means that the results of the activity are higher compared to these costs, the difference between which, in principle, is an economic effect. At the same time, for the agricultural activity, together with the size of the economic effect, it is very important that the final results are not only efficient, but also guaranteed, that is, not to be subjected or even harmed by various risk phenomena. This need is doubly important in case of occurrence of risk phenomena (for example - drought, hail, torrential rains, etc.) repeatedly, or in case of concomitant action of various risk phenomena, we admit the case, natural risks and anthropogenic risks. The argument for the above-mentioned need is simple - agriculture produces goods, which cannot be replaced (globally) by any other goods. With the exception of food reserves from previous periods (if any), there is no possibility of the survival of the population of a country, a region or the population of the planet in the event of the occurrence and negative action of repeated or concomitant risk phenomena (usually). From here the actuality of the topic and its theoretical-practical importance. The aim of the paper The aim of the research is to determine the main and specific characteristics of a multilateral, hierarchically perfect arranged system of ensuring the country's food security in the face of increasingly obvious climate instability and / or volatility of regional (global) agri-food markets. The methods applied The main methods of solving the researched problem were used the dialectical method with its main elements: analysis, synthesis, scientific abstraction, comparison, statistical grouping, elaboration and use of norms, graphic methods, descriptive and analytical method, etc. The relevant results, obtained from the research carried out, are: − arguing the need to optimize the size and diversification of the directions of activity (specialization directions) of private agricultural holdings according to the typologies practically existing in the EU. − the reasoned hierarchy of the responsibilities of the different levels regarding the assurance of food security in the conditions of the socio-economic crises, analogous to the COVID-19 pandemic.
Orice activitate economica, fiind bazata pe cheltuieli esențiale de munca, de materiale, de sursele energetice etc., presupune ca rezultatele activitații sa fie mai mari in comparație cu aceste cheltuieli, diferența dintre care, in principiu, constituie efect economic. Totodata, pentru activitatea agricola, alaturi de marimea efectului economic, este foarte important ca rezultatele finale sa fi e nu numai eficiente, dar și garantate, adica, sa nu fie supuse sau chiar prejudiciate de catre diferite fenomene de risc. Aceasta necesitate este dublu importanta in caz de apariție fenomenelor de risc (de exemplu - secetei, grindinei, ploilor torențiale etc.) in repetate randuri, sau in caz de acțiune concomitenta a diferitelor fenomene de risc, admitem cazul, riscurilor naturale și riscurilor antropogene. Argumentarea necesitații susnominalizate este simpla – agricultura produce marfa, care nu poate sa fie inlocuita sau substituita (in plan global) de catre nici o alta marfa. Cu excepția unor rezerve de produsele alimentare din perioadele precedente (daca sunt), nu exista nici o posibilitate de supraviețuire a populației unei țari, unei regiuni sau populației planetei in caz de apariție și acțiune negativa a fenomenelor repetate sau concomitente de risc (in genere). De aici actualitatea temei abordate și importanța ei teoretico-practica. Scopul cercetarii il constituie determinarea caracteristicilor principale și a celor cpecifice ale unui system multilateral, perfect ierarhizat de asigurare a securitații alimentare a țarii in condițiile insabilitații tot mai evidente a climei și/sau volatilitații piețelor regionale (globale) a produselor agroalimentare. In calitate de metodele principale de soluționare a problemei cercetate a fost utilizata metoda dialectica cu elementele ei principale: analiza, sinteza, abstracția științifica, comparația, gruparile statistice, elaborarea și utilizarea normativelor, metode grafice, metoda descriptiva și analitica etc. Rezultatele relevante, obținute in urma cercetarilor efectuate, le constituie: − argumentarea necesitații de optimizare a dimensiunilor și diversificarii direcțiilor de activitate (direcțiilor de specializare) a exploatațiilor agricole private dupa tipologiile practic existente in UE. − ierarhizarea argumentata a responsabilitaților diferitelor nivele privind asigurarea securitații alimentare in condițiile crizelor socio-economice, analogice pandemiei COVID-19.
Description: Abstract în lb. engl., rom. Bibliogr.: p. 359 (7 titl.). JEL Classification: Q 01; Q 10; Q 15.
URI: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/1572
ISBN: 978-99753529-8-7
Appears in Collections:Articole

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
HIERARCHY_OF_RESPONSIBILITIES_REGARDING_THE_FOOD_SECURITY.pdf673.92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.