Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/1527
Title: Industrial developed countries experience in the risks identification and management in agro industrial sphere
Other Titles: Experiența țărilor industrial dezvoltate privind identificarea și managementul riscurilor, în sectorul agroindustrial
Authors: Timuș, Andrei
Keywords: risc management
economic policies
agricultural business
HACCP
managementul riscului
politici economice
afaceri agricole
sector agroindustrial
Issue Date: 2021
Publisher: Complexul Editorial, INCE
Citation: TIMUȘ, Andrei. Industrial developed countries experience in the risks identification and management in agro industrial sphere = Experiența țărilor industrial dezvoltate privind identificarea și managementul riscurilor, în sectorul agroindustrial. In: Tendințe contemporane ale dezvoltării științei: viziuni ale tinerilor cercetători = Modern tendencies of scientific development: visions of young scientists: simpozion științific internațional al doctoranzilor, 15 iunie 2021, Chișinău. Chișinău: INCE, 2021, pp. 164-173. ISBN 978-9975-3486-4-5 (PDF).
Abstract: Risk management in the agro-industrial and food sector is increasingly approached multilaterally, both at the level of governments to make long-term decisions to ensure food security and at the formal level based on the scientific treatment of food safety issues. Producers and other operators involved in the food chain in developed countries are aware of the importance of these issues. Stakeholders should also manage food risks, for example at the production or consumer level. Risk management in the agro-industrial and food sectors must be based on a robust methodology and comprehensive food safety regulations. Developed countries have achieved specific results in this area that can be applied by stakeholders, including authorities and producers. The paper includes the process stages and components of risk management in the agro-industrial and food field.
Managementul riscului in domeniul agroindustrial și alimentar este tot mai des abordata multilateral, atat la nivelul guvernelor pentru a lua decizii pe termen lung in vederea asigurarii securitații alimentare cat și la nivel formal bazata pe tratarea științifica a problemelor legate de siguranța alimentelor. Producatorii și alți operatori implicați in lanțul alimentar, din țarile dezvoltate, conștientizeaza importanța acestor probleme. La fel, parțile interesate ar trebui sa gestioneze și riscurile alimentare, de exemplu la nivel de producție sau consumator. Gestionarea riscurilor in domeniul agroindustrial și alimentar trebui sa se bazeze pe o metodologie robusta și reglementari exhaustive privind siguranța alimentelor. Țarile dezvoltate au obținute anume rezultate in acest domeniu care pot fi aplicate de parțile interesate, inclusiv de autoritați și producatori. Lucrarea include procesele etape și componente ale managementul riscului in domeniul agroindustrial și alimentar.
Description: Abstract în lb. engl., rom. Bibliogr.: pp. 172- 173 (17 titl.). JEL Classification: D24, G32, H12, H32, M21, O13, Q1, Q13
URI: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/1527
ISBN: 978-9975-3486-4-5
Appears in Collections:Articole

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
INDUSTRIAL_DEVELOPED_COUNTRIES_EXPERIENCE_IN_THE_RISKS.pdf389.39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.