Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/1489
Title: Creșterea economică în condițiile globalizării. Sesiunea științifica "Migrația și schimbări demografice: abordare interdisciplinară"
Keywords: demografie
emigrare
conferinta internationala stiintifico-practica
imbatranire demografica
migratia populatiei
pandemie
Issue Date: 2021
Citation: Creșterea economică în condițiile globalizării. Sesiunea științifica "Migrația și schimbări demografice: abordare interdisciplinară": conferința internațională științifico-practică, ediția a XV-a, 15-16 octombrie, Chișinău. Chișinău : S. n., 2021. 256 p. ISBN 978-9975-3486-9-0 (PDF). DOI: https://doi.org/10.36004/nier.cdr.2021.15
Abstract: In cadrul sesiunii ”Migrația, schimbari demografice: abordare interdisciplinara” au fost discutate cele mai actuale probleme demografice cu care se confrunta țarile din Europa de Est. Cercetarorii din Republica Moldova, precum și cei din Romania, Rusia, Ucraina, Belarus și-au impartașit experiența privind studierea fenomenelor demografice, precum și cea de elaborare a recomandarilor pentru factorii de decizie. Aria tematica a rapoartelor este destul de vasta, oferind un tablou complex privind schimbarile demografice și impactul lor asupra economiilor naționale. In comparație cu alte țari din regiune, in Republica Moldova, una dintre cele mai ingrijoratoare evoluții prezinta declinul continuu al populației și imbatranirea demografica ce afecteaza sustenabilitatea socioeconomica, nivelul de trai al populației și securitatea naționala. Impactul negativ al pandemiei Covid-19 asupra economiei naționale a agravat situația, provocand creșterea inegalitații in nivelul și calitatea vieții, astfel este puțin probabil ca migrația va diminua. Cel mai ingrijorator fenomen il constituie migrația populației tinere la studii, in cautarea unui loc de munca sau pentru stabilirea cu traiul permanent, provocand un dezechilibru pronunțat in structura populației și pierderea potențialului uman. Pandemia Covid-19 a exacerbat situația in domeniul sanatații, iar creșterea mortalitații excesive a dus la majorarea sporului natural negativ. Scaderea continua a numarului de nașteri ca rezultat al scaderii populației și reducerii contingentului femeilor de varsta reproductiva are consecințe negative multiple, afectand structura populației, cererea și oferta pe piața forței de munca, raportul intre populația apta de munca și cea inapta etc. Astfel, scaderea natalitații va determina creșterea cererii de angajați de varsta pre-pensionara, ceea ce implica necesitatea recalificarii acestora, crearii condițiilor speciale la locul de munca. In acest context, o importanța majora prezinta raportarea politicilor publice la schimbarile demografice, precum și dezvoltarea unor politici speciale de redresare a situației. Rapoartele prezentate in aceasta culegere aduc o contribuție speciala in reflectarea științifica a schimbarilor demografice, evidențierea impactului pandemiei Covid-19 și altor aspecte.
Description: Texte, rez.: lb. rom., engl., rusa. Referinte bibliogr. la sfarsitul art. Comitetul organizatoric: Alexandru Stratan, membru correspondent al AȘM, doctor habilitat in economie, director INCE, președintele comitetului organizatoric, Olga Gagauz, doctor habilitat in sociologie, vicepreședintele comitetului organizatoric, Mariana Buciuceanu-Vrabie, doctor in sociologie, conferențiar cercetator.
URI: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/1489
ISBN: 978-9975-3486-9-0 (PDF)
Appears in Collections:2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cresterea_Economica_2021.pdf4.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.