Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/1482
Title: Creşterea economică în condiţiile globalizării: competitivitate, inovativitate, sustenabilitate. Sesiunea ştiinţifică: “Transformări demografice şi priorităţi de politici”
Keywords: demografie
situatie demografica
imbatranire demografica
emigratie
mortalitate
nastere
conferinta internationala stiintifico-practica
Issue Date: 2018
Publisher: INCE
Citation: Creşterea economică în condiţiile globalizării: competitivitate, inovativitate, sustenabilitate. Sesiunea ştiinţifică: “Transformări demografice şi priorităţi de politici” : conferinţa internaţională ştiinţifico-practică, ediția a XIII-a, 11-12 octombrie 2018, Chişinău. Chişinău : INCE, 2018. 244 p. ISBN 978-9975-3272-2-0.
Abstract: Mai multe cercetări din ultimii ani realizate în cadrul Centrului de Cercetări Demografice demonstrează aprofundarea problemelor demografice în Republica Moldova, scăderea numărului populației și îmbătrânirea demografică ce se produc cu un ritm înalt, iar factorul principal care determină această evoluție a devenit emigrația masivă. Mortalitatea și ea se menține la un nivel înalt, provocând pierderi importante ale potențialului uman, fară a fi înregistrate unele schimbări stabile de îmbunătățire a situației. Declinul populației și fertilitatea la nivel sub cel necesar pentru reproducerea populației determină scăderea continuă a numărului de nașteri pentru anii calendaristici. Și după cum ne arată prognozele demografice, în deceniile următoare scăderea populației va continua. In pofida tendințelor demografice negative menționate, în prezent, Republica Moldova încă mai dispune de un avantaj important - mai mult de jumătate din populația țării este în vârsta aptă de muncă, inclusiv tinerii, care pot contribui la dezvoltarea economică a țării. Această situație, numită dividendul demografic, prezinta o oportunitate temporară, de aceea este necesar să fie valorificat acum. Pe masura îmbătrânirii demografice, creșterii ratei de dependență economică și, respectiv, a cheltuielilor sociale va fi mai dificil de a asigura un echilibru financiar între veniturile și cheltuielile statului. Republica Moldova nu prezintă un caz izolat în spațiul european. Cu probleme similare se confruntă o bună parte a fostelor țări ex-socialiste. Astfel, în cadrul sesiunii științifice ”Transformări demografice și priorități de politici” a Conferinței științifico-practică ”Creșterea economică în condițiile globalizării: competitivitate, inovativitate, sustenabilitate” cercetători din mai multe țări și-au împărtășit experiența cu privire la studierea principalelor procese demografice, evidențierea tendințelor demografice generale și specifice, implementarea recomandărilor științifice în documente de politici etc. O atenție deosebită a fost acordată parametrilor calitativi ai populației, în special nivelului de educație, stării de sănătate prin prisma conceptelor de îmbătrânire activă și învățare pe parcursul vieții.
Description: Texte : lb. rom., rusă. Rez.: lb. rom., engl., rusă. Bibliogr. la sfârșitul art. Comitetul organizatoric: Alexandru Stratan, membru corespondent, doctor habilitat în economie, director INCE, președintele comitetului organizatoric, Olga Gagauz, doctor habilitat în sociologie, vicepreședintele comitetului organizatoric, Gheorghe Paladi, academician al AȘM, Tudor Bajura, doctor habilitat în economie, profesor cercetător, Inga Chistruga-Sînchevici, doctor în sociologie,Galina Savelieva, doctor în economie, conferențiar cercetător.
URI: https://ccd.ince.md/culegeri-de-articole?start=7
http://dspace.ince.md/jspui/handle/123456789/1482
ISBN: 978-9975-3272-2-0
Appears in Collections:Conferinţe
2018

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cresterea_economica_2018.pdf5.74 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.